8 Aralık 2012 Cumartesi

Adana Sofrası (Oran)

Merhabalar,

Bu defaki durağımız Ankara/Oran'da bulunan Adana Sofrası oluyor. Buraya aslen Adanalı ve boğazına benim  kadar düşkün olan dostum Orhun'un tavsiyesiyle beraber gittik. Adana Sofrası'nın tam olarak bulunduğu yer sanırım Oran değil, Yıldız oluyor ancak tam bilemediğimden Turan Güneş'e döndüm mü orası benim için Oran'dır :) Ayrıca ayrıntılarını aşağıdaki sayfadan görebileceğiniz başka şubeleri de bulunuyor buranın. Buradan sonra başka duraklarımız da olacağından çok zengin bir masa kuramasak da, en önemli gördüğümüz kalemlerin tadına baktık tabiki.

Adana Sofrası zaten adından da anlaşılabileceği gibi Adana ve civarının mutfağından örnekler sunan bir yer. Sadece Adana mutfağı değil, diğer güneydoğu şehirlerinin lezzetlerine de menülerinde yer vermişler. Ana yemekler olarak Adana, Beyti, Şiş, Ciğer gibi kebap çeşitlerini bulabiliyorsunuz. Meze olarak ise humus ve muhammara gibi iyi örneklerine az rastlanılan mezelerin yanında diğer bir çok meze çeşidini de bulabilirsiniz. İçecekler ise alkollü içkiler, standart meşrubatlar ve bence mekanın yıldızı olan Şalgam Suyu'ndan oluşuyor.

Yukarı'da da bahsettiğim gibi, Adana Sofrası'na uzun bir gecenin ilk durağı olarak Orhun'la beraber gittik. Menümüz bir adana kebabı, içli köfte, pastırmalı humus, çiğ köfte, yeşillikler ve şalgam suyundan oluşuyordu. Vakti olan ve içki içen kişiler için, rakı tercihler arasında olabilir.

İşte menümüz ve yorumlar geliyor:

Bu fotoğrafta ikramları ve içeğimiz olan şalgam suyunu görüyorsunuz. İkram olarak roka, maydonoz ve turp geliyor. Yeşillikler taze ve saplarından ayıklanmış, lezzetliler. Turp yine taze ve tatlı. Kısaca söylemek gerekirse gelen ikramlar taze ve kebabın yanında yemek için iyi. 

Bu fotoğrafın en önemli noktası ise bence şalgam suyu. Tahmin edeceğiniz üzere şalgam suyu şişeyle veya kapalı bir şekilde değil, bardakta geliyor. Sorduğumuz zaman Adana'dan gelmiş olduğunu öğreniyoruz. Ben pek fazla anlamasam da, Orhun Adana'da el arabalarından içtiği hatta evde yaptıkları şalgamla aynı lezzette olduğunu söylüyor. Kesinlikle denenmeli!


Burada da pastırmalı humusu görüyorsunuz. Pastırmalı humus, menünün diğer öğeleri gibi oldukça iyi. Üzerindeki tereyağı ve pastırmanın yanı sıra, güveçte fırınlanmış olması bence ayrı bir lezzet katmış. Üzeri hafif çıtır ve lezzetli. Yıllar önce babamın bir arkadaşının evinde, Arap asıllı eşinden yemiştim bu lezette bir humusu.  Muhakkak deneyin, pişman olmazsınız!


Burada ve alttaki fotoğrafta içli köfte görülüyor. İçli köftede kesinlikle denenmesi gerekenler arasında bence. Adana usülü olan içli köfte haşlanmış olarak geliyor. Hamuru oldukça ince ve içi dolu. İçli köfte bir çok yerde çok kalın bir hamurdan ve kuru içten yapılıyor. Burada öyle değil. Ancak sanıyorum hamurunda et yok. Bildiğim kadarıyla, normalde hamurunun içerisinde et katılıyor içli köftenin Adana'da.

Burada içli köftenin esas can alıcı kısmı! Gördüğünüz gibi içi biraz yağlı. Yağlı yemeklere karşı çok hassas olan bünyeler için biraz rahatsız edici olabilir belki. Ancak, içli köftenin hakikisi bundan bile yağlı oluyor. Isırdığınız zaman ağzınıza gelen o sıcak tat, bence tartışılmaz! 


Son fotoğrafımızda ise ana yemeğimiz olan Adana'yı görüyoruz. Yağı ve pişme kıvama tam ayarında. Kömürde pişmenin tadını size veriyor. Ayrıca en lüks yerlerde bile karşılaşılabilen kıyılmamış sinir ve yağ parçalarına kesinlikle rastlanmıyor. Biraz küçük gözükse bile doyuruyor! Orhun yine Adana'da yediklerinde rekabet edebilecek düzeyde olduğunu söylüyor!

Adana sofrasının ortamında hem aile hem arkadaşlar ile gelinebilecek gibi. Ancak biraz ağır bir ortamı olduğundan hızlı bir yemek için değil, güzel bir rakı sofrası eşliğinde yapılacak sohbet için gitmenizi öneririm. Ayrıca özellikle ocakbaşına oturmak istiyorsanız rezervasyon şart. Maç yayını yapıldığından, sohbet ve güzel yemekler eşliğinde futbol sohbetleri de yapılabilecek bir yer.

2 kişi gittiğimi Adana Sofrası'nda 2 porsiyon Adana kebabı, 2 porsiyon içli köfte, pastırmalı humus, çiğ köfte, ikramlar, 2 şalgam suyu ve meşrubatlar için yaklaşık 50 lira ödüyoruz. Ancak sanırım kalabalık olmadığımızdan ve fazla zengin bir soframız olmadığından, hesapta kuver olduğunu farkediyoruz. Bunu pek hoş karşılamasam da, yemeklerin lezzeti ve ortam göz önüne alındığında, fiyat gerçekten iyi. 

Özetlemek gerekirse, yediğim her şeyden fazlasıyla tatmin oldum. Özellikle eğer sizde ben ve Orhun gibi kebap severseniz ve sohbet eşliğinde güzel bir yemek istiyorsanız kesinlikle buraya gidin derim! Burayı listemde dostlarla gidilecek ve misafir götürülebilecek bir yer olarak işaretledim!

Detaylı bilgi için: http://www.adanasofrasi.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder