28 Kasım 2012 Çarşamba

Mangalevi (Macunköy)

Herkese Merhabalar!

İlk yazımla karşınızdayım! Devamının hızlı şekilde geleceğini umut ederek başlıyorum yazmaya!

Blog yazmaya karar verdikten sonra, gittiğim mekanlarda biraz utanarak da olsa fotoğraflar çekmeye ve eleştirel gözle incelemeye başladım.

İlk duraklarımdan biri Macunköy'de Acity Outlet Alışveriş Merkezi'nin hemen yanında bulunan Mangalevi oldu. Ayrıca okuluma yakın olması ve geçiş güzergahımda bulunması sebebiyle çok sık gittiğim bir Kentpark şubeleri bulunuyor. Sanırım bir şubeleride Balgat'ta bulunuyor. Balgat'ı tam olarak bilemiyorum ancak Kentpark ve Macunköy'de yoğun saatlerde sıra beklemeniz gerekebiliyor. (Bu durumda kocaman bir panoya isminiz yazılarak size haber veriliyor.)

Mangalevi, adından da anlaşıldığı gibi, kiloyla köfte, et ve tavuk çeşitlerini sunan bir lokanta. Menüde; acılı ve acısız olmak üzere köfte, tavuk ve et sunuluyor. Ana yemekler kiloyla sunulduğundan, porsiyon olarak isteyemiyorsunuz. Ayrıca, her çeşit tek tabakta servis ediliyor. Örneğin 3 kişi gider ve sadece köfte isterseniz, ortaya gelen ve köfteden oluşan bir dağ ile karşılaşacaksınız! Acılı ve acısız seçenekler arasında çok hafif bir acılık haricinde herhangi bir baharat farkı bulunmuyor.

Ana yemeklerin yanında menüde salata, ezme ve yoğurt da bulunuyor. Tatlı olarak ise ekmek kadayıfı mevcut. İçecek olarak standart meşrubatları bulabilirsiniz.

Biz, Mangalevi'ne 3 arkadaş öğlen yemeği için gittik. Sabah kahvaltıda etmediğimizden oldukça açtık ve haliyle sipariş konusunda biraz aç gözlü davrandık. 3 kişi için 750 gram acılı köfte(30-35 taneye tekabül ediyor) ve 250 gram tavuk almaya karar verdik. (Unutmayın, standart porsiyonlar 150 ile 200 gram arasında değişiyor.) Bununla birlikte birde salata istedik. Salatayı soğanlı veya soğansız tercih edebiliyorsunuz. Bizim tercihimiz soğanlı oldu. Eskiden, güveçlerde yoğurtta sunuluyordu ancak istediğim zaman ellerinde olmadığı cevabını aldım. (Umarım sadece o gün için tükenmiştir zira gayet sevmiştim daha önce. Siz gittiğinizde varsa kesinlikle deneyin) Ayrıca ikram olarak biber salçalı bir karışım olduğunu düşündüğüm bir çeşit ezme geldi.
İşte yemeklerle ilgili yorumlarım:

Burada yemekten önce aperatif olarak gelenleri görebilirsiniz. Salata standart bir şey olduğundan iyi veya kötü diye yorum yapmıyorum. Ama en azından taze ve beklememiş olduğunu söyleyebilirim. Ezme için ise oldukça iyi diyebilirim. Biber salçasından yapıldığından biraz acı ve çok lezzettli. Ekmekle iştah açıcı niyetine yiyebileceğiniz gibi, köftenin yanında da iyi gidiyor. 
Aperatiflerin çok az çeşit olması (hatta başka çeşit olmaması) iyi olmasada, mevcut olanlar oldukça başarılı.

Sizlere ilginç gelecektir belki ama, burada en beğendiğim şeylerden biri ekmek oldu. Biliyorsunuz artık çok lüks restoranlarda dahi roll ekmekler veya köpük gibi olan hazır ekmekler servis ediliyor. Burada yediğim ekmek, gerçekten çok çok güzeldi. (Şu an bunu biraz garipsiyor olsanız dahi, tadına bakınca eminim hak vereceksiniz.)

Burada, Mangalevi'nin ana ürünü olan köfteyi görüyoruz:) Anladığım kadarıyla, kömürde değil, elektrikli veya ona benzer bir ızgarada pişmiş zira o kokuyu alamıyorsunuz. (Ama tabi yanılıyor olmam mümkün.) Ancak yinede köftenin oldukça lezzetli olduğunu söyleyebilirim. 

Bilenler bilir, köftenin "lastikli" olması gerektiği söylenir. Yani çatalı yan çevirip bastırdığınızda hafif dirençli olması ve hemen dağılmaması istenir. Ayrıca, kıymadan mamül olduğundan pişirmesi zordur. Genellikle usta olmayan eller içini çiğ bırakıp, dışını çok pişirebilir. Bunlar benim köftede aradığım iki özelliktir genelde. Burada ikisinide bulduğumu söyleyebilirim. Bu anlamda da çok başarılı buldum. 

Ancak yağlı yemek sevmeyenler için köfte çok iyi bir tercih olmayabilir. Ben sevdiğimden hiç problem yaşamadım. Zaten yağsız kıymadan köfte yapmak, köftenin kuru ve lezzetsiz olmasına yol açar diye düşünüyorum.


Soframızın yıldızı olan kaymaklı ekmek kadayıfını görüyoruz. Oldukça büyük bir parça olarak geliyor ve büyük bir parça kaymakla(krema da olması mümkün) servis ediliyor. Şerbeti hafif olduğundan, yemeğin üzerine çok ağır gelmeden yenilebiliyor. Ancak tabi, köftede hızını alamayan bünyeler için biraz ağır bir seçim olabilir boyutu itibariyle.

Buranın en önemli özelliklerinden birisi fiyatı. Yaklaşık olarak 5 porsiyona tekabül eden ana yemek, salata, içecekler ve tatlılar için toplam olaran 50 TL civarında bir meblağ ödedik. Bir kilo köfte yaklaşık olarak 25-30 TL arasında. Bu fiyat bu lezzette ve bu miktarda bir yemek için oldukça makul.

Mekanın ortamı ise her kesimden insanın rahatlıkla gidebileceği cinsten. Fiyatlardan ve menüden çoktan anladığınız gibi salaş bir yer denilebilir. Ancak ailece veya arkadaşlarla güzel bir yemek için gidilebilecek cinsten bir yer.

Özetlemek gerekirse, güzel bir yer olduğu söylenebilir. Kilo ile servis edilen köfte oldukça lezzetli ve fiyat olarak uygun. İkramlar ve aperatifler konusunda biraz zayıf bir mekan olsa da, benim için açığı ekmek kadayıfıyla kapattılar :)  Her ne kadar çok özel bir yer kesinlikle görülmeli diyemesem de, denemeye değer bir yerdir tavsiye edilir.

Detaylar için :   http://www.mangalevi.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder